- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
De Sfântul Nicolae, peste 800.000 de români îşi sărbătoresc onomastica
Peste 800.000 de români îşi sărbătoresc onomastica luni, de Sfântul Nicolae.
Este vorba despre 509.294 de bărbaţi şi 294.732 de femei, informează Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
La bărbaţi, cel mai des întâlnit prenume este Nicolae – 302.555 de persoane, iar la femei, numele de Nicoleta este purtat de 218.526 dintre acestea.
Sfântul Ierarh Nicolae s-a născut pe vremea împăraților Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305) în cetatea Patara din Asia Mică. Părinții săi au părăsit însă această viață destul de devreme, iar Sfântul Nicolae a rămas în grija unui unchi, episcop, care purta același nume ca al său, potrivit Agerpres.
A primit din copilărie o creștere aleasă, urmând cursurile celor mai vestite școli ale epocii. Și a urmat din tinerețe reguli de viață deosebită, cu multă rugăciune, post și priveghere.
Iubind virtutea, viața curată și dăruindu-se cu totul slujirii aproapelui, a fost hirotonit preot, apoi episcop al cetății Mira din ținutul Lichia (astăzi localitatea Demre din Turcia, aflată pe malul Mării Mediterane).
Sfântul Nicolae a fost întemnițat în timpul persecuțiilor decretate de împărații romani Dioclețian și Maximilian. În urma Edictul de la Milan din 313 dat de Constantin cel Mare, care acorda libertate deplină creștinismului, Sfântul Nicolae s-a întors în scaunul episcopal din cetatea Mirei.
Alături de alți Părinți ai Bisericii, a participat la primul Sinod ecumenic de la Niceea din 325, dovedindu-se un puternic apărător al credinței creștine împotriva ereziei ariene.
Despre Sfântul Nicolae se istorisește că, aprinzându-se de dragostea pentru adevărul lui Dumnezeu, în mijlocul soborului fiind, l-a lovit peste față pe ereticul Arie. Pentru acest lucrul i s-au ridicat de către ceilalți părinți participanți la sinod, însemnele arhierești. Evanghelia și omoforul i-au fost înapoiate însă prin minune, acest lucru fiind adeverit chiar de părinții mai îmbunătățiți care erau de față.
Tradiția pomenește unele fapte minunate săvârșite de Sfântul Nicolae: salvarea de la moarte a trei bărbați condamnați fără vină de un slujbaș imperial, aducerea unor ajutoare neașteptate unor familii aflate pe punctul de a săvârși nelegiuiri pentru a-și câștiga pâinea și multe altele. Obiceiul de a face daruri de ziua sa se datorează bunătății cu care era înzestrat Sfântul Nicolae și obiceiului său de a ajuta pe cei nevoiași.
De s-ar povesti milele lui una câte una și câte îndurări a arătat către cei săraci, pe câți flămânzi a hrănit, pe câți goi a îmbrăcat și pe câți a răscumpărat de la datornici, nu ajunge timpul pentru a le face cunoscute.
Sfântul Ierarh Nicolae a trecut la cele veșnice după mulți ani, timp în care a strălucit în mijlocul cetății Mirelor, fiind îngropat în biserica episcopală în ziua a șasea a lunii decembrie.